Pineapplen Leffablogi

keskiviikkona, kesäkuuta 29, 2005

Azumi (2003)

Vanha mestari ja tuhotun sotajoukon komentaja kouluttaa eristyksissä vuorilla joukkoa nuoria salamurhaajia, joiden tehtävä on estää tuleva sota tappamalla sotapäälliköt jotka siitä olivat vastuussa mestarin joukon tuhosta. Vaan kaikki tahot eivät olekkaan yhtä tietämättömiä salamurha-suunnitelmasta ja joukko alkaa harventua. Alun innokkuuskin alkaa laantua kun omatunto alkaa kolkuttaa. Pelastuuko maa sodalta?

Azumi edustaa viimeaikoina paljon esillä ollutta Aasialaista miekka-fantasia-genreä. Lajitoveriensa, kuten Heron ja Crouching tigerin tavoin mukana on enemmän tai vähemmän realistista kungfuilua miekkojen kera ja hienoja maisemia. Aivan samantasoisiin tuotantoarvoihin ei kuitenkaan päästä, ja vaikka taistelut ovatkin ihan onnistuneita, puuttuu elokuvasta Jet Lin tasoiset mestari-suoritukset. Toteutus on jotenkin vanhahtavaa, ja tuo monin paikoin mieleen vanhat kung-fuleffat. Tarina sensijaan kulkee eteenpäin varsin onnistuneesti ja leffa toimii lähes perioodi-draamana.

Tätä voinee suositella kaikille Aasialaisen toiminnan ystäville.

http://www.imdb.com/title/tt0384819/

Vielä huomautuksena DVDn ostoa suunnitteleville : Optimum Asian DVD sisältää leffaan kiinnipoltetut tekstit sekä teatteriversion. Aasiassa on saatavilla pidempi Directors cut.

sunnuntaina, kesäkuuta 12, 2005

Kung Fu Hustle (2004)

Kung Fu hustlen tapaisia elokuvia ei usein näe. Kyseessä on nimittäin Kungfu-gangsteri-komedia ja vähän jopa musikaali. Juoni pyörii Pigsty alleyn asukkaiden ympärillä. He joutuvat väärinkäsityksen johdosta huonoihin väleihin voimakkaan gangsteri-joukon, Axe gangin kanssa.
Seuraa useita otteluita toinen toistaan kovempien kungfu-mestareiden välillä (joita tuntuu löytyvän mitä kummallisimmista paikoista).

Toteutus on A-luokkaa. Tehosteita on paljon ja ne ovat näyttäviä. Kungfuilut ovat hienosti koreografioituja, onhan niiden taustalla itse Yuen Woo-Ping. Komediaa on paljon ja se on luonteeltaan pääasiassa slapstick-tyylistä fyysistä komediaa, joka on monesti yhteydessä taistelukohtauksiin. Mukana on myös muutamia spoof-tyyppisiä kohtauksia, mm. Matrix reloadedin Brurly brawlia parodioidaan aika onnistuneesti. Elokuva on myös yllättävän väkivaltainen hetkittäin, noin komediaksi. Näyttelijät vetävät roolinsa hieman ylinäytellysti, kuten Honkkareissa on tapana tehdä komedioissa. Tästä huolimatta komedia toimii suhteellisen hyvin ja onnistuu naurattamaan, jopa silloin kun yrittää olla hauska.

Harvinaisesti tämä tarjoaa kaikille jotain, menkää ihmeessä katsomaan.

http://www.imdb.com/title/tt0373074/

keskiviikkona, kesäkuuta 08, 2005

Spider-man 2 (2004)

Peter Parkerilla menee päin persettä - elämä tuntuu kaatuvan joka kulmalta päälle. Supersankarina homma kyllä sujuu mutta siviilielämä meinaa kärsiä siinä sivussa. Stressi kiristää pollaa ja hämis-voimatkin meinaavat kärsiä. Vielä kun sekaan sotketaan uusi pahis, mekaanisten lonkeroiden sekoittama tohtori Octavius, on uusi hämis-seikkailu valmis.

Spider-man 2 on jatko-osien aatelia. Kaikki alkuperäisen leffan vahvat puolet ovat mukana, jos mahdollista vielä parempana. Koko alkuperäisen leffan tähdistö tekee paluun myös jatko-osassa. Tehosteet ovat hurjempia, toimintakohtaukset vauhdikkaampia ja hahmot (kun ensimmäisen osan pakolliset esittelyt on saatu alta pois) toimivampia. Sam Raimi taiteilee komedisten elementtien, draaman ja toiminnan välillä onnistuen erinomaisesti kaikissa. Sarjakuvan henki on käännetty hyvin elokuvaan rikkomatta sitä mikä toimii. Tämä elokuva toimii malliesimerkkinä siitä miten sarjakuva tulee kääntää elokuvaksi ja myös siitä miten jatko-osa tulee tehdä.

http://www.imdb.com/title/tt0316654/

torstaina, kesäkuuta 02, 2005

Sahara (2005)

(jopas on kiireinen leffapäivä tänään ..)

Vedenalaiseen pelastukseen erikoistunut NUMA-firma on Afrikan rannuikolla rutiinihommissa, kun eräs työntekijä löytää kolikon johtaa legendaarisen Ameriikan sisällissodan aikaisen laivan jäljille. Jäljet johtavat mereltä, Niger-jokea ylös ja myöhemmin keskelle .. kuinkas muuten, Saharaa. Arfikan aavikoilta löytyy kuitenkin vaikka mitä muutakin hurjaa, ja kuten niin monesti elokuvissa, seikkailuhan siitä seuraa. Mukana on vielä tyttö ja pahiskin. Sitten vielä selviää että maailmakin pitäisi pelastaa. Aika perinteistä.

Teknisesti leffa on varsin perustasoa eikä siitä sitten sen enempää. Seikkailuaspektit ovat toteutettu riittävän lennokkaasti ja maisematkin vaihtuvat ripeään tahtiin, koomisten lausahdusten ja hauskojen sekä vauhdikkaiden tilanteiden saattelemana. Pahis on tosipaha, hyvikset näppäriä ja hauskoja ja tarina etenee niin kovaa ettei meinaa mukana pysyä. Loppukin menee juuri niinkuin seikkailuleffoissa on tapana. Tiedä sitten onko se hyvä vai huono asia. Vähän jotain jää kuitenkin uupumaan, Indiana Jonesmaista sense-of-wonderia, tunnetta että jotain upeaa ja ihmeellistä tapahtuu, ei oikein saavuteta. Kaikki elementit ovat kyllä paikallaan mutta perille ei aivan päästä.

Tästä huolimatta viihdyttävähkö pätkä, jonka kyllä katsoo ihan mielellään jos kevyt seikkailu innostaa.

http://www.imdb.com/title/tt0318649/

keskiviikkona, kesäkuuta 01, 2005

Star Wars episode 3 (2005)

Episode 3 (The revenge of the Sith)tuo Darth Vaderin ja Imperiumin syntyhistorian päätökseen. Leffa käsittelee Tasavallan viime hetkiä ja Anakinin vaipumista Voiman pimeälle puolelle. Kloonisodan viimeisiä taisteluita käydään ja taustalla olevat juonittelut paljastetaan.

Tällaisista elokuvista on NIIN vaikea kirjoittaa yhtään mitään. Jotenkin koko Star Wars-saaga on niin elämää suurempi juttu että ei tästä osaa sanoa mitään. Puhtaasti tekniseltä kannalta tämä elokuva on efektitaiteen ja muunkin audiovisuaalisen suunnittelun mestariteos. Tehosteet (joita on varmasti joka ainuassa filmiruudussa) ovat upeita ja koko maailman suunnitteluun on panostettu törkeitä määriä aikaa ja se näkyy. Suunnittelusta pitää vielä mainita hieno alkuperäisen ja uuden saagan yhteentuonti esimerkiksi alusten disainissa - episode1n virtaviivaisista retro-aluksista siirrytään hitaasti alkuperäisen trilogian X-wingejä ja TIE-fightereitä kohti. Tarina on muutenkin yhdistävä kappale joka pyrkii siihen että kaksi ensimmäistä osaa ja kolme viimeistä osaa yhdistyvät kokonaisuudeksi. Tässä onnistutaankin hienosti.

Risuja leffalle tulee samoista syistä kuin muillekkin Star Warseille - näyttelijäsuoritukset ovat jotenkin toisarvoisessa asemassa kun universumia maalaillaan isolla siveltimellä. Dialogi on kornia, ja juoni aika ennalta-arvattava (vaikka tämä nyt ei liene kellekkään yllätys, alkuperäinen trilogia paljastaa aika tarkasti kaikki mahdolliset yllärit). Ärsyttäviä hahmoja kuten Jar Jar ei sentään ole, mutta droideille on kirjoitettu suht tarpeetonta komiikkaa joka pistää silmään, jollei nyt vallan häiritse.

Arvatkaa mitä : en edes välitä. Leffasta jää hieno fiilis ja ns. hyvä maku suuhun. Kaikki loksahtaa kohdalleen ja kun Vader hönkäisee maskin takaa ekan kerran, kaikki Lucasin synnit kahdesta ekasta leffasta on anteeksiannettu. Menkää katsomaan. Se on Star Wars .. viimeinkin.

http://www.imdb.com/title/tt0121766/

Constantine (2005)

Vertigon sarjakuvaan, Hellblazeriin, perustuva Constantine kertoo yliluonnollisia asioita hoitavasta etsivästä, John Constantinesta. Constantine on eräänlainen 'poliisi' joka karkoittaa puolidemoneita takaisin helvettiin. Constantinen tarkoitus on ylläpitää tasapainoa. Tasapaino kuitenkin järkkyy kun Kohtalon keihäs löydetään ja demonit alkavat pukkaamaan maan päälle.

Vaikka konsepti on toimiva ja lähdemateriaali (kuulemma) erinomaista, leffa jää jotenkin ontoksi. Constantine itsessään on turhan särmätön ja muut hahmot ovat jotenkin statistinomaisia. Jää tuntuma ettei ohjaaja oikein tiennyt mitä materiaalilla olisi pitänyt tehdä. Reeves kruisailee Matrixit päällä roolinsa läpi, ja taustalta paistaa moneen kertaan Neo vähän turhankin selvästi. Tekninen toteutus sensijaan on A-luokkaa, kuvaus ja tehosteet ovat erittäin nättejä, sisältäen paljon tummia sävyjä ja synkkiä paikkoja. Demonit ja Helvetti ovat myös kuvattu erittäin onnistuneesti.

Parempiakin sarjisleffoja on. Katsokaa vaikka Hellboy jos kaipaatte demoneita sarjiksista.

http://www.imdb.com/title/tt0360486/