Pineapplen Leffablogi

lauantaina, syyskuuta 17, 2005

Charlie and the chocolate factory (2005)

Köyhän perheen hyväsydäminen Charlie-poika kokee elämänsä onnenpotkun : hän löytää Wonka-suklaalevystä yhden viidestä kultaisesta tiketistä. Lippu takaa pääsyn maailman suurinpaan suklaatehtaaseen tapaamaan Willy Wonkaa, maailman parasta suklaantekijää.

Legendaariseen ja aikaisemminkin ainakin elokuvan ja animaation muotoihin taipuneeseen Roald Dahlin lastenkirjaan perustuva Charlie and the chocolate factory on Tim Burtonin ja Johnny Deppin uusin yhteistyö. Burton onkin kuorruttanut periaatteessa lasten paheista ja perheen tärkeydestä kertovan tarinan mielettömällä huumorilla ja psykedeelisillä maisemilla. Huumori vaihtelee Deppin omituisen MichaelJacksonmaisen Wonkan laukomista onelinereistä ('I'm sorry, I was having a flashback.') täysin käsittämättömän omituisiin samoalais-kääpiö-diskonumeroihin (en edes yritä selittää..) Väliin on työnnetty laivalastillinen pop-kulttuuriviittauksia ja päälle kuin rusetiksi lahjapakettiin Burtonin oma visuaalinen tyyli. Nerokasta. Loistavaa. Uskallanko sanoa .. kyllä. Legendaarista.

Tekninen toteutus on perinteisen Hollywood-A-luokan yläpuolella, pääasiassa Burtonin oman visuaalisen tyylin nostamana. Musiikista vastaa Burtonin vakiomies, Danny 'tein simpsoneitten themen' Elfman ja tässä leffassa hän on mies oikealla paikalla. Depp on myös kuin luotu Wonkan omituiseen rooliin. Itseasiassa ainut hieman vaisu rooli koko leffassa on itse Charlie, joka lähinnä äimistelee läpi kohtausten ja laukoo joko suuhun sopimattomia pikkuvahuuksia tai itsestäänselvyyksiä. Erikoismaininnan ansaitsee Oompa-loompia näyttelevä Deep Roy, joka näyttelee jokaikistä leffassa nähtävää 165 Oompa-loompaa. Editointi pitää tarinan liikkeessä muttei ansaitse mitään erityismainintaa, vaikka toimiikin kelvosti. Tehostepuolella liikutaan voimakkaan karamellivärisessä ja kaukana realismista mutta tehtaan uskomaton sisusta on toteutettu vankalla ammattitaidolla.

Kaikenkaikkiaan loistava komediallinen pläjäys joka tarjoaa katsottavaa ja viihdettä perheen junioreille sekä myös vanhemmille (tosin täysin eri kohdissa =)

http://www.imdb.com/title/tt0367594/

perjantaina, syyskuuta 09, 2005

Star Wreck : In the Pirkinning (2005)

P-Liiton kapteeni Pirk jäi edellisessä osassa toveriensa androidi Infon ja plingoni Dwarfin kanssa Maan menneisyyteen jumiin. Pirk kyllästyy Heseböögan puputtamiseen ja turpiinottamiseen ja päättää toteuttaa hieman itseään perustamalla P-liiton ja valtaamalla maapallon. Tiettyjen käänteiden kautta hän päätyy rinnakkaistodellisuuteen, napit vastakkain Baabel 13n komentajan, Sherrypien kanssa. Seuraa vuosisadan turpakäräjät..

Star Wreck on kotimainen harrastelijavoimin toteutettu scifi-parodia. Kuudetta osaa, In the Pirkinningiä on väsätty vuosikaudet ja skeptisimmät ehtivät jo leimata leffan hypeksi. Vaan Tampereen poijaat taistelivat kuten kunnon P-liittolaisten tulee, henkeen, vereen ja tappiin asti ja saivat ulos jotain joka (toivottavasti) tulee mullistamaan tavan jolla kotimaisia elokuvia katsotaan ja tehdään.

Elokuvan toteutus on tosiaan alusta asti amatööri-voimin tehty. Elokuvan pääasiallinen taustahenkilö lienee Samuli Torssonen, joka myös näyttelee Kapteeni (ja myöhemmin Keisari) Pirkiä. Torssosen visiot elokuvan teknisestä toteutuksesta ovat se juttu joka nostaa tämän keskiverto-amatöörituotannon (ja itseasiassa suurimman osan, jollei jopa kaikkien) Suomessa ikinä tehtyjen leffojen yläpuolelle. Torssonen tiimeineen on nimittäin onnistunut toteuttamaan parodian lisäksi tyylipuhtaan efektileffan.

Itse elokuva on komediallinen tarina kapteeni/keisari Pirkin valtaannoususta, uhosta ja .. yllättävästä loppuratkaisusta. Komedialliset elementit toimivat yllättävän hyvin. Tekijät selvästu tuntevat lähdemateriaalinsa mutteivät rakenna huumoria liikaa sen varaan että katsoja tuntisi nämä (vaikkakin B5n ja Startrekin ystävät tästä eniten nauttivatkin). Komediaa tukee varsin kelvollinen näyttelijäkaarti. Oma suosikkini on Atte Joutsenin näyttelemä Sherrypie jonka pääasialliset manööverit tiukassa tilanteessa on 'aktivoikaa puolustusverkko' ja 'pidän puheen'. Myös Torssosen näyttelemällä Pirkillä on kaikessa ylimielisyydessään ja koppavassa uhossaan hienot hetkensä. Paras kehu minkä näyttelijöille voi antaa on tässä tapauksessa 'unohdin katsovani amatöörituotantoa'. Tarina noudattaa efektileffojen yleistä tyyliä kaikessa keveydessään - mutta tuskin tätä kukaan katsoo odottaen draaman mestariteosta. Editointi on erittäin laadukasta ja tylsää hetkeä ei elokuvasta löydy. Tarina pysyy kokoajan liikkeessä ja seuraavaa tilannetta jossa jotain tapahtuu ei tarvitse jäädä odottamaan. Tehosteita on Paljon, isolla P-liiton peellä, ja ne ovat amatööritaustan huomioonottaen tolkuttoman hyvännäköisiä. Tällaista materiaalia ei olla suomalaisessa tuotannossa nähty ennnen. Toinen amatöörituotannon tuolle puolen kurkoittuva tekijä on tolkuttoman laadukkaat musiikit (joista vastaa pääasiassa Tapani Siirtola). Musiikki luo tunnelmaa jollaista tämäntyyppinen elokuva kaipaa, ja sen voimalla saadaan myytyä illuusio suuren budjetin tehosteleffasta. Soundtrackia ollaan kuulemma jo värkkäämässä lätylle ja sen se kieltämättä ansaitseekin.

Kaikkiaan In the Pirkinning on tuore tuulahdus Suomen sotaleffojen ja pikkudraamojen ummehduttamalle elokuvarintamalle ja uskon (sekä myös toivon) että Tuotantoyhtiö Energia jatkaa edelleen laadukkaiden ja uusien ideoiden tuomista esille. Tätä juuri kaivataan.

http://www.starwreck.com (elokuvan viralliset sivustot, joista sen saa ladattua 1.10 lähtien)
http://www.imdb.com/title/tt0472566/