Pineapplen Leffablogi

lauantaina, huhtikuuta 22, 2006

The Matador (2005)

Danny, bisnesmies keikalla Meksikossa tapaa baarin tiskillä toisenlaisen 'bisnesmiehen', Julianin. Viaton pieni keskustelu vetää Dannyn keskelle salamurhaajan maailmaa.

Karismaattisista hyvän jätkän rooleistaan Pierce Brosnan vetää tässä draamallisessa komediassa hyvinkin normaalista poikkeavan roolin. Julian on liero ja kusipää, sekä myös pedofiili - sen lisäksi että on ammattitappaja. Brosnan vetää hahmon tunteella kotiin - hienoa nähdä että nyt kun Bondin aika on ohi hänen kohdaltaan, on siirytty uusiin juttuihin. Tarinan leikkaus pistää ovelasti sekaan Julianin päänsisäisiä juttuja. Kun leffa loppuu tuntuu että on kuunnellut hänen pään sisäistä monologia - muut hahmot tuntuvat jotenkin päähenkilön pään läpi 'suodattuneilta'.
Vaikka leffa on periaatteessa komedia, on huumori lähinnä absurdeja tilanteita ja dialogin sekaan sujautettuja vitsinsirpaleita. En voi kuvitella nauraa räkättäväni tälle mutta hymy on kokoajan naamalla.

Tekninen puoli on varsin minimaalista mutta tehokasta Eteläameriikassa tapahtuva alkuosa elokuvasta on hienosti kuvattu lämpimillä väreillä - paletti tuntuu kylmenevän ja siirrytään 'arkeen'. Ohjaajalla pysyvät siimat hyvin käsissä ja leikkaus tukee tarinan absurdia olemusta hyvin. Boonuspisteitä tapahtumapaikkojen titteliplansseista joita slam-leikataan mukaan aina kun paikka vaihtuu. Tämä ja leikkaus luovat paikoitellen lähes todellisuudesta irrallaan olevan tunnelman. Me like.

Omituinen komediallinen draama. Suosittelen.

http://www.imdb.com/title/tt0365485/

perjantaina, huhtikuuta 21, 2006

Inside man (2006)

Joukko maalareiksi naamioituineita ryöstäjiä hyökkää pankkiin ja linnoittautuu holviin. Poliisit saapuvat tietysti paikalle ja piiritys alkaa, mutta onko ryöstäjillä jotain muutakin mielessä? Kuka on mysteerinen nainen joka ehdottelee sekä poliiseille että ryöstäjille vaikka mitä? Entä se vanha jermu jolle hän työskentelee? Kuka varastaa ja mitä? Missä? Milloin?

Inside man on loistava Heist-tyyppinen elokuva, eli ryöstö on kyseessä ja rikolliset ovat ovelia. Poliisi koittaa bustata konnat ja juonenkäänteitä riittää. Heist-elokuvan stereotyyppejä rikkovasti, suunnittelua ei näytetä, vaan hypätään suoraa toteutukseen ja kikat sekä koukut antavat odottaa itseään loppuun asti.

Yleensä hieman vakavammista leffoista tunnettu The Official Musta ohjaaja, Spike Lee on hieman oman genrensä ulkopuolella vaikka mukana onkin Official Musta Mies, Denzel Washington. Vaikka tarina on erittäin vakava, reunoilta pilkistää mukavasti huumoria joka pitää kerronnan sopivan kevyenä eikä näennäinen tilanteen kireys ja jatkuva vakavuus pääse ahdistamaan. Leikkaus on loistavaa - tarina hyppii tämän hetken, menneisyyden ja tulevan välillä rakentaen ryöstöä kokoon pala palalta. Loppu on hieman laahaava ja yliselittävä, ja sitä olisi ehkä saanut tiivistää. Tällaisenaan elokuvassa on tavallaan kaksi loppua, Ryöstön loppu sekä tarinan loppu. Yksikin olisi riittänyt mielestäni. Silti hyvä suoritus.

Lipevä Heist-leffa. Mukavaa katsottava.

http://www.imdb.com/title/tt0454848/

keskiviikkona, huhtikuuta 12, 2006

Fun with Dick and Jane (2005)

Dick ja Jane viettävät yleellistä elämää, kunnes eräänä päivänä kaikki muuttuu kun Dickin työnantaja tekee johtajien ketkuilun johdosta ison konkurssin. Kaikki menee ja perhe joutuu harkitsemaan elämäntyyliään uudestaan. Muutaman mutkan kautta perhe ajautuu rikoksen polulle.

Fun with Dick and Jane on uudelleenfilmatisointi vuonna 1977 tehdystä komediasta. Pääosassa heiluu kumiturpa Jim Carrey jonka roolisuoritukset tuntuvat huononevan leffa leffalta.
Tarinaa on modernisoitu hieman jotta se sopisi nykyajan talouskuvioihin (leffan lopputeksteissä kiitetään hauskasti Enronia sun muita isoja konkursseja tehneitä).

En oikein keksi mitään sanottavaa tästä leffasta millään tasolla. Carrey koittaa olla hauska siinä juurikaan onnistumatta muutamaa hetkeä lukuunottamatta. Muut hahmot ovat lähinnä paperikulisseja ja koko tarina tuntuu jotenkin keinotekoiselta ja epäuskottavalta - ehkä Suomen hieno sosiaaliturvajärjestelmä vie kredibiliteetin tältä.. Sinänsä tarinalla olisi mahdollisuuksia vaikka mihinkä mutta koko rikollisuus-koukkua ei tutkita läheskään tarpeeksi pitkään että se olisi hauska. Rytmityskin on vähän mitä sattuu, leffa menee yli puolenvälin ennekuin koko ideaa lähdetään ajamaan eteenpäin ja sitten kun siinä aletaan päästä vauhtiin, ruvetaankin jo väsäämään loppuratkaisua (jonka kanssa hyysätään sitten taas ihan liian pitkään).

Ei-niin-hauska komedia. Parempiakin löytyy.

http://www.imdb.com/title/tt0369441/

tiistaina, huhtikuuta 11, 2006

Aeon flux (2005)

Vuonna 2011 karannut virus tappaa 99% maailman väestöstä. Tiedemies Trevor Goodchild kehittää vastalääkkeen ja ihmiset linnoittautuvat Bregnan kaupunkiin. 400 vuotta myöhemmin kapina on nousemassa Goodchildin hallintoa vastaan .. Aeon Flux, palkkamurhaaja saa tehtävän tappaa Goodchild ja syöstä hallitus vallasta. Mutta kuten niin useasti elokuvissa, kaikki ei ole sitä miltä se näyttää.

90-luvun alussa MTV-kanava esitti nimen Liquid television alla sarjan lyhyitä animaatio-elokuvia uusilta ohjaajilta kuten Mike Judgelta. Muutamat tarinoista olivat niin suosittuja että saivat oman sarjansa. Yksi näistä, Peter Chungin Aeon Flux, nousi kulttimaineeseen ja edusti länsimaisessa animaatiossa uutta, aikuisempaa rohkeampaa suuntaa. Nyt, vuosikymmen alkuperäisen sarjan jälkeen, MTV movies pukkaa ulos uuden elokuvaversion sarjasta.

Elokuva on varsin MTVmäinen. Nopeaa leikkausta ja minimaalista tarinaa kompakti puolentoista tunnin rypistys. Tylsä ei kerkiä olemaan ja kokoajan tapahtuu. Harvoja dialogeja seuraa aina räjähdyksiä, ammuskelua ja/tai kung-fu-tappelu. Pääosan esittävä Charlize Theron on muodollisesti oiva Aeon, mutta rooli vaatii niin vähän näyttelyä että sen voisi vetää kuka vaan notkea ja norja neito. Tarina on sinänsä ihan mielenkiintoinen mutta jää todella taka-alalle tehosteiden ja taisteluitten alle. Tämän olisi voinut kertoa hyvinkin erilailla. Elokuvan maailma on hienosti suunniteltu ja visuaalisesti leffa onkin varsin näyttävä, upeine futurustisine maisemineen. Sääli ettei se pelasta tarinaa.

Ohut ja pintakiiltävä scifi-toiminta. MTV-sukupolven huomiokyvylle.

http://www.imdb.com/title/tt0402022/