Pineapplen Leffablogi

lauantaina, heinäkuuta 09, 2005

War of the worlds (2005)

Satamassa kontteja työkseen lastaavan Ray Ferrien viikonloppusuunnitelmat tuntuvat olevan aika selvät : tytär ja poika tulevat vaimon luota käymään. Ray on huono isä ja lapsetkin tuntuvat vihaavan häntä. Tytär kärsii fobioista ja poika kuuntelee pomppurokkia ja angstaa kun isi ei huomaa. Boonuksena muutenkin huonosti menevään ihmissuhteeseen, muinaiset maan alle haudatut muukalaiset heräävät ja päättävät tappaa koko ihmiskunnan. Ei ole helppoa eronneella isällä..

Maailmojen sota perustuu H.G. Wells:in kuuluisaan tarinaan ihmiskunnan selviämiskamppailusta teknisesti ylivoimaisen vihollisen edessä. Spielberg osaa hyödyntää alkuperäisen 1800-luvulle sijoittuvan tarinan pääkohtia, modernisoiden pääkohtien ympäriltä ja lisäten perinteisen Spielbergin 'Huono isä'-elementin mukaan. Leffa seuraa katastrofaalista muukalaisten tuloa Ferrien perheen läpi, mutta kuva joukkopaniikista ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä on hyvin esillä. Kuvallisesti leffa on loistava, kuten odottaa sopii. Tuhokohtaukset ovat tolkuttoman näyttäviä ja tripodi-hirviöt ovat juuri niin pelottavia kuin sopii toivoakkin. Näyttelijät jäävät hieman sivu-osaan tuhon keskellä, mutta jos joku suoritus pitäisi nostaa esille, se olisi Tim Robbinsin psykoosin reunalla haparoiva hahmo elokuvan loppupuolelta. Pääkolmikko kyllä hoitaa hommansa ammattitaidolla, mutta jotenkin mitäänsanomattomasti. Kuten muutkin arvostelijat, pitänee huomauttaa vielä elokuvan lopusta, joka tulee vastaan kuin tiiliseinä jättäen hieman ristiriitaisen fiiliksen. Tässäkö se nyt oli? Näin helpostikko se kävi?

Scifin ja tehosteiden ystävät tästä nauttivat täysin, ja perhe-elementit tuovat mukaan tarpeeksi draamaa että eukotkin jaksavat istua leffan läpi. Loppu latistaa muuten massiivista kokonaisuutta klassikosta hyväksi kesärymistelyksi.

http://www.imdb.com/title/tt0407304/