Pineapplen Leffablogi

tiistaina, heinäkuuta 12, 2005

Vanisihing point (1971)

Keikkakuski Kowalski lähtee ajamaan Denveristä San Fransiscoon Dodge Challengerillaan. Alkumatkasta hän joutuu vaikeuksiin poliisin kanssa - tästä seuraa elokuvan mittainen takaa-ajo jonka varrella Kowalski törmää erinäisiin ihmisiin. Matkaa seuraa myös sokea radio-DJ Super Soul.

Vanishing point on periaatteessa yksi pitkä takaa-ajo. Mieleen tulee helposti 70-80-lukujen autoleffat kuten Smokey & Bandit (1978) tai Cannonball Run (1981) tai Peckinpahin Convoy (1978) joka on tälle elokuvalle velkaa enemmän kuin vähän. Näistä tämä eroaa paljon vakavamielisemmällä otteellaan. Kameratyöskentely on upeaa katsottavaa, keskilännen upeat avoimet maisemat tarjoavat hienoa kontrastia tiukasti tiehen sidottuun autolla ajoon. Musiikkina soi Super Soulin soittama soul ja funk - grreat. Elokuva on erittäin 70-lukulainen. Se ei edes yritä kertoa tarinaa tai kehittää dramaattisia tilanteita vaan maalailee tunnelmia ja yleistä ilmapiiriä. Tästä johtuen suuren draaman ystävät eivät tästä saa juuri mitään irti. Dialogia on varsin minimaalisesti ja näyttelijät, vaikka sopivatkin rooleihinsa, eivät juurikaan näyttele vaan ovat lähinnä läsnä.

Tämä sopii oivaksi tunnelma-palaksi hikiseen kesäyöhön. 70-luvun musiikista ja ilmapiiristä diggaaville ehdotonta kamaa.

http://www.imdb.com/title/tt0067927/