Pineapplen Leffablogi

sunnuntaina, helmikuuta 04, 2007

Laberinto del Fauno, El (aka. Pan's labyrinth) (2006)

Satukirjoja lukeva Ofelia-tyttönen jää keskelle toisen maailansodan loppuvaiheita Espanjassa. Hänen raskaana oleva äitinsä on naimisissa sadistisen kapteenin kanssa, ja Ofelia löytää pian pakopaikan, Panin labyrintin.

Fantasia on kovassa nousussa. LotR avasi portit ja nyt saa tehdä ja tykätä siitä. Hellboyn ohjaajana tuttu Guillermo del Toro on ajan hermolla, ja ohjaa hienosti sekä käsikirjoittaa (Shakespearelta hahmoja lainaillen) selvästi aikuiselle yleisölle suunnattua fantasian ja historian yhdistelmää tässä leffassa. Tällä kertaa Espanjaksi, äidinkieleeään. Onkin kiva katsella muutakin kuin Hollywoodin vakiostaroja. Kapteenin hahmo on varmaan kylmin ukko aikoihin, ja Ofelian näyttelijä (Ivana Baquero) hoitaa hommansa erinomaisesti. Tästä tytöstä kuullaan vielä. Erinomaista näyttelyä tukee vahva tarina, joka pääsee jopa yllättämään pari kertaa. Sellaista se on kun ei ole Hollywood kuristamassa.

Vahva toteuts jatkuu teknisellä puolella. Visuaalinen toteutus on erittäin vahva sinisen ja ruskean sävyissä seikkailevan varjoisan ja hämyisen ilmapiirin kanssa. Tätä tukee hyvin musiikki joka tuo kosolti haikeaa tunnelmaa. Leikkaus on kekseliästä ja kuljettaaa kuvaa paikasta (ja ajasta) toiseen komeasti. Tehosteet ovat myös kohdallaan ja eivät yritä liikaa vaan luovat tunnelmaa hyvin.


Hieno aikuisille suunnattu satu. Ehdottomasti EI lapsille.


http://www.imdb.com/title/tt0457430/

1 Comments:

  • Pan's Labyrinth -leffa on hyvä, kuten puhuttiinkin, mutta en ihan ymmärrä sitä ylistystä, mitä se on saanut. Kuitenkin siinä on muutama aivan turha ja yltiöpäisen sadistinen kohtaus, jotka eivät tuo mitään lisäarvoa tarinalle. Jos ne ovat kontrastin takia mukana niin onneksi yleensä leffoissa ei tuollaisia ylimääräisiä tehokeinoja tarvita.

    Viime lauantain Presso muuten kehui Terry Gilliamin Tideland-leffaa Panin veroisena, pitäisi katsastaa joskus kun ehtii. Jos Tidelandissa ei ole samanlaista raakuutta kuin Panissa niin ainakin minun mittapuullani se on huomattavasti parempi juttu=leffa.

    IMDB:n mukaan leffa muuten julkaistaan tänään, ja näemmä leffa aloittaa Finnkinossa ainakin Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

    By Anonymous Leena, at 1:10 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home