Pineapplen Leffablogi

lauantaina, heinäkuuta 16, 2005

Batman begins (2005)

Miljonääriperheen kultapoika, Bruce Wayne todistaa vanhempiensa murhan. Angsti iskee ja Bruce haluaa tuoda oikeuden takaisin Gotham cityyn. Tämän tehdäkseen hän lähtee kiertämään maailmaa jotta ymmärtäisi rikollisen mieltä. Näiden matkojen seurauksena kotiin palaava Bruce muuttuu Alkuperäiseksi Viitta-ritariksi, Batmaniksi.

Warner bros onnistui tekemään jotain minkä en edes uskonut olevan mahdollista - he pilasivat Batmanin. Joel Schumacherin härsimisten seurauksena Batman-franchise oli aika raunioina ja tarvittiin uutta verta myllyyn ja parempia tekijöitä touhuamaan taustalle. Isoja nimiä väläyteltiin David Fincheriä ja Clint Eastwoodia myöden, mutta lopulta päädyttiin Cristopher Nolaniin ja Christian Baleen. Molemmat valinnat osoittautuvat erittäin onnistuneiksi. Nolan kertoo tarinaa realistisella otteella kuitenkin muistaen Batman-mytologian ja pysyen suhteellisen uskollisenakin sille. Bale taas on tarpeeksi siloposkinen ja huumorintajuinen jotta pystyy vetämään playboy-Brucen roolia, mutta saa myös tarpeeksi tummia sävyjä esiin että Batman/Bruce-kaksijakoisuus esitetään tarpeeksi uskottavasti. Jopa sivurooleissa nähdään isoja nimiä : Batmanin gadgetti-seppänä häärii (aina loistava) Morgan Freeman, ja hieman nuorempana Jim Gordonina hienosti paineessa olevaa miestä näyttelee Gary Oldman. Alfredin aina läsnä olevan vara-isän roolia vetää elävä legenda, Michael Caine. Pahikset jäävät hieman sivurooliin ja ovat jotenkin ohuita - kunnon uhkaa ei heistä saada. Ironisesti leffassa toistellaan pääpahiksesta useaan otteeseen että 'en sinua pelkää' - näin vaan sattuu olemaan yleisönkin mielestä.

Toteutuspuolikin on hienosti mallillaan. Batmanin gadgetteihin on päätetty ottaa hieman realistisempi lähestymistapa, ja suurin osa on suht uskottavasti selitetty sotilasteknologialla ja lähes oikeastikkin mahdollisilla vermeillä. Uusi Batmobile on lähinnä F-117n, Hummerin ja KITTin (turbo boost !) sekasikiö.Tehosteita mukana on suhteellisen maltillisesti, eikä mälläämisestä voida puhua. Gotham city esitetään Nykkimäisenä suurkaupunkina, slummeineen. Gotham tuntuu olevan synkkä ja sateinen kuten Burtonin visiossa, mutta gootti-arkkitehtuurista on siirrytty modernimpaan ja realistisempaan suuntaan. Burtonin visioista on säilynyt lähes mustavalkoinen monokromaattinen kuvakieli.

Leffa toimii lähes jokaisella osa-alueella ilman virheitä, mutta tappeluissa mielestäni epäonnistutaan. Vaikka alleviivataankin että Bruce on ninja (joo oikeasti), niin olisi mielummin nähnyt konkreettisempia taisteluita eikä vain vilauksia ja epämääräistä häsellystä. Bale kuitenkin osaa ninjailunsa tehdä jos tarve vaatii (Equilibriumissa meni komiasti) joten tuntuu ettei näyttelijää hyödynnetty tässä suhteessa kunnolla. Leffan alkupuoli on myös varsin hidastempoinen, ennenkuin päästään takaisin Gothamiin ja saadaan kunnolla käyntiin itse Batman-tarina. Tämä elokuva on kuitenkin selvästi suunnattu elvyttämään ja pohjustamaan uutta franchiseä, kuten loppu antaa selvästi ymmärtää. Jatko-osa on kuulemma jo työn alla.
Parista pienestä yskäisystä huolimatta leffa pyörii hienosti ja petaa hyvän alustan tuleevalle. Ehdoton kesäleffa kaikille toiminnan ja supersankareiden ystäville.

http://www.imdb.com/title/tt0372784/