Pineapplen Leffablogi

keskiviikkona, heinäkuuta 20, 2005

Zatoichi (2003)

Sokea vanhus vaeltaa feodaali-Japanin maaseudulla. Hänen kimppuunsa käy joukko miekkamiehiä, joiden hämmästykseksi sokean miehen kepistä löytyykin miekka jolla hän pistää koko porukan sentin siivuiksi. Miekkamies on Zatoichi. Pian hän huomaa olevansa keskellä koston ja mafiasodan melskettä, jossa salaisuuksia tuntuu löytyvän vähän jokaisen vastaantulijan kimonon alta.

Takeshi Kitanon Zatoichi on varsin perinteinen Honkkari-leffa, jossa pääteemana on kosto ("You killed my master, now you must die!"). Elokuvan ohjaaja näyttelee myös pääosaa. Kyseisen herran leffoja nähneet tietävät miten "Beat" näyttelee - hän on niitä näyttelijöitä jotka eivät näyttele rooleja vaan jotka ovat omia itsejään (Hollywoodin puolelta löytyy läjäpäin samanlaisia, vaikkapa Jack Nickholson tai Gary Oldman). Eihän tässä sinänsä mitään vikaa, tosin..Muut näyttelijät jäävät hieman taka-alalle ja leffa ei myöskään onnistu rakentamaan hahmoista järin syvällisiä. Tuntuu välillä että hahmot esitellään vain jotta niihin saataisiin viiltoja seuraavassa kohtauksessa.

Leffasta löytyy aimo annos väkivaltaa, ja se on toteutettu varsin komeasti. Miekkamiehet ottavat matsia ja matsit tosiaan näyttävät siltä että miekkailijat tietävät mitä tekevät - iskut ovat nopeita ja tappavia (ja erittäin verisiä). Yllättäen leffa on myös varsin hauska, mikä onkin ihan tervettullutta kontrastia miekkailun väkivallalle. Erityismaininta toteutuspuolella pitää antaa erikoiselle musiikille jossa hyödynnetään ympäristön ääniä (mikä tietysti sopii hienosti sokeus-teemaan). Musiikista ilmeisesti vastaava ryhmä saa vielä lopussa oman kohtauksen joka tuntuu vähän väärässä paikassa olevalta mutta on ihan hauskaa kuunneltavaa.

Zatoichi on kelpo miekkailuleffa, suosittelen honkkari-faneille.

http://www.imdb.com/title/tt0363226/

4 Comments:

 • Itselle leffa oli aika suuri pettymys. Lopun musakohtausta en kyllä ymmärtänyt. Miksi moinen oli leffaan pitänyt ympätä?

  By Anonymous Anonyymi, at 11:33 ip.  

 • Lopun musiikkikohtaus oli kuulemma tribuutti klassiselle Japanilaiselle elokuvalle jossa onnellista loppuua seuraa laulamaan puhkeaminen.

  By Blogger Pineapple, at 12:25 ip.  

 • Elokuvassa on musikaaleihin kohdistuvaa ilveilyä pitkin matkaa, mikä juuri tekeekin eron 50-luvun mustavalkoisiin Zatoichi-filmeihin.

  Ja kyseessä EI ole "honkkari". Japanilainen elokuva, 'kele.

  By Anonymous Anonyymi, at 12:21 ip.  

 • Totta, mikä ihmeen "honkkari", se on japanilainen! Entä miten niin "pääteemana on kosto ("You killed my master, now you must die!")"? Entä miten niin "Muut näyttelijät jäävät hieman taka-alalle", itse asiassa Zatoichin rooli on elokuvassa jopa kohtalaisen pieni ja esimerkiksi yksi tarinan "roistoista", henkivartija/ronin Hattori, saa huomattavan ison roolin. Lopun musiikkikohtauksesta voi olla montaa mieltä, mutta älkää unohtako, että kohtaus ei tapahdu muusta tarinasta erillään vaan yhtä aikaa Zatoichin ja tarinan roistojen viimeisten kohtaamisten kanssa.

  By Anonymous Anonyymi, at 9:43 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home