Pineapplen Leffablogi

maanantaina, helmikuuta 06, 2006

Shaun of the dead (2004)

Shaunin elämässä menee heikosti. Tyttöystävä on jättämässä eikä kämppäkaveri jaksa arvostaa Shaunin kanssa hengaavaa Ediä (joka on vielä Shaunia isompi luuseri). Kun Liz viimein dumppaa Shaunin, pojat lähtevät baari-iltaa viettämään. Seuraavana aamuna odottaa kaikkien aikojen krapula-aamu kun Shaun (lopulta) huomaa että jokapaikka on täynnä zombieita.

Romanttiseksi komediaksi zombeilla varustettuna itseään kuvaileva Shaun of the dead on Simon Peggin (joka esittää myös pääosaa) ja Edgar Wrightin (joka ohjaa leffan) yhteinen tuotos. Poijaat kohtasivat Spaced-sarjan kuvauksissa ja yhteinen innostus, zombieleffat tuli puheeksi. Pojat ajattelivat että he voisivat tehdä komedia jossa on zombieita. Tuloksena Shaun of the dead. Alusta asti oli tarkoitus että zombie-leffoja ei parodoitaisi suoraa, vaan tehtäisiin komedia joka on samalla vakavasti otettava zombie-elokuva. Tämän onnistumisesta kertoo jotain se että tämän elokuvan kanssa samaan aikanaan esitettiin Dawn of the deadin Remakea ja toista brittiläistä zombie-teemaista elokuvaa, 28 Days lateria .. ja tämä pesi ne molemmat katsojamäärissä.

Pätkä onkin erinomaisesti toteutettu. Zombie-osuudet sisältävät kymmeniä nyökkäyksiä alan klassikoiden suuntaan ja myös huumori-osa on kohdallaan. Lisäksi leffa onnistuu sisältämään loistavasti sydäntä ja pari aika koskettavaakin kohtausta on sopinut mukaan. Jopa romanttinen aspekti toimii. Kaikille kaikkea siis. Simon Pegg on juuri niin hyvä kuin yleensäkkin, kaveri on sympaattinen tavallinen jantteri ja onnistuu koomisessa ajoituksissa erinomaisesti. Myös Ediä esittävä Spacedista tuttu Nick Frost (joka on Peggin vanha kamu) on hauska ja loistavan löysä 'äijjä'. Editissä käytetään paljon musiikkia ja näppäriä leikkauksia. Paketti on tiivis ja ei juuri löysäile - turhia kohtauksia ei juuri ole (silmä tarkkana ekan aamun ja zombieitten hyökkäyksen kanssa.)

Hauskaa brittikomediaa. Must Zombie-genren tunteville ja kelpo katsottavaa myös muille.

http://www.imdb.com/title/tt0365748/