Pineapplen Leffablogi

keskiviikkona, joulukuuta 28, 2005

UHF (1989)

Pää pilvissä elävä epäonnistuja George saa sedältään lahjaksi hänen korttipelissä voittamansa televisiokanavan. Kanava on pohjamudissa ja sitä ei katso kukaan. Töissäkin on lähinnä hulluja ja sekopäitä. Mutta kanavan kelkka on kääntymässä yllättävään suuntaan.

UHF on Weird Al Yankovicin ensimmäinen (ja toistaiseksi ainut) elokuvan pääosa. Hän toimi myös pätkän käsikirjoittajana ja sen kyllä huomaa. Elokuva, kuten hänen musiikkinsakkin, pursuaa erilaisia spoofeja enemmän ja vähemmän tunnetuista elokuvista ja tv-ohjelmista. Spoof-huumori toimiikin juuri niin hyvin kuin voi olettaa. Tarina on varsin 80-lukulainen hyvän ja pahan taistelu - hyviksenä tietty 'tavallinen tallaaja' ja pahiksena rahanahne firma. Lopputulos ei varmaan yllätä ketään. Näyttelijöistä kannattaa Alin itsensä lisäksi mainita älytön koheltaja Michael 'Seinfeldin Kramer' Richards joka vetää mielettömän roolin aseman siivoojana josta tulee vahingossa superstara.

Kokonaisuus on ihan toimiva mutta jotenkin spoof-genre alkaa olemaan niin puhkikoluttu juttu (kiitos Leslie Neilsenin tuotannon viimeisen 20 vuoden aikana) että tätä ei jaksa katsoa enää sillä tavoin kuin aikoinaan olisi jaksanut (tämä tuli vain vuoden ensimmäisen Alaston ase-leffan jälkeen, jolloin spoofit olivat vielä tuore juttu). Toisaalta jos em. elokuvat ovat mielestäsi parhaita, tämäkin tarjoaa lisää samaa kauraa. Sinänsä spoofit ovat kyllä hyvin toteutettuja ja muutama todellinen helmikin on mukana. Lisäksi leffassa on jopa ihan tarinakin joten arvostelisin tämän Zucker-veljesten tuotantoa paremmaksi.

Kelvollinen pätkä jos reikäpäinen huumori ja spoofit naurattaa. Draaman hakijat, väistäkää.

http://www.imdb.com/title/tt0098546/