Pineapplen Leffablogi

perjantaina, marraskuuta 18, 2005

Harry Potter and the Goblet of fire (2005)

"Edessä on vaikeita aikoja, Harry" toteaa Hogwartsin velhokoulun rehtori Potterille. Harry joutuu mukaan velhojen väliseen turnaukseen ja Pahat Voimatkin nostavat nenätöntä päätään.

Neljäs Potter-leffa jatkaa siitä mihin edellinen jäi. Harry aloittaa neljännen vuotensa koulussa, ja pahan voimat senkun jatkavat hänen päänsä menoksi suunniteltuja juonia. Synkempiä teemoja tulee myös kuvioihin - kaverusten ystävyys rakoilee paikoin ja erimielisyyksiäkin nähdään. Huonona uutisena kirjasarjan ystäville, elokuva karsii kirjasta isoja ISOJA paloja. Kirjan ensimmäiset 300 sivua on runtattu noin kymmeneen minuuttiin ja sivujuonia on leikelty isolla puukolla pieniksi sivuhuomautuksiksi. Sinänsä elokuva ei tästä kyllä kärsi, juoni kulkee jouhevasti (joskin vähän turhan ripeästi paikoitellen) ja jos sivujuonista ei tiedä, ei niitä juurikaan kaipaa. Leffa on muuten aika väkivaltainen ja jopa pelottava (juniorikatsojille, that is.). K11-ikäraja on mielestäni aika alakanttiin.

Tekniseltä kannalta elokuva on hienoa katsottavaa - uusi ohjaaja Mike Newell pistää leffasarjan visuaalista ilmettä uuteen uskoon. Kamera on ilmava ja leijuu tilanteissa ympäriinsä (esimerkkinä loistavan vauhdikas ensimmäinen turnauserä). Leffan väripaletti on muuttunut edellisien lämpimistä sävyistä synkempään ja kylmempään suuntaan, ja siten heijastelee tarinaa hienosti. Näyttelijät ovat edellisistä osista tuttuja kasvoja, kuinkas muuten. Edellisissä osissa ylinäyttely häiritsi minua hieman, tässä se on vähentynyt selvästi. Musiikki oli pettymys, edellisissä leffoissa sitä käytettiin mielestäni paljon tehokkaammin. Poikkeuksena lopun haikea teema joka oli paikallaan.

Ehkä paras Potter-leffa tähän mennessä. Jatkossa mennään vielä synkempiin tunnelmiin - odotan innolla.

http://www.imdb.com/title/tt0330373/