Pineapplen Leffablogi

lauantaina, syyskuuta 17, 2005

Charlie and the chocolate factory (2005)

Köyhän perheen hyväsydäminen Charlie-poika kokee elämänsä onnenpotkun : hän löytää Wonka-suklaalevystä yhden viidestä kultaisesta tiketistä. Lippu takaa pääsyn maailman suurinpaan suklaatehtaaseen tapaamaan Willy Wonkaa, maailman parasta suklaantekijää.

Legendaariseen ja aikaisemminkin ainakin elokuvan ja animaation muotoihin taipuneeseen Roald Dahlin lastenkirjaan perustuva Charlie and the chocolate factory on Tim Burtonin ja Johnny Deppin uusin yhteistyö. Burton onkin kuorruttanut periaatteessa lasten paheista ja perheen tärkeydestä kertovan tarinan mielettömällä huumorilla ja psykedeelisillä maisemilla. Huumori vaihtelee Deppin omituisen MichaelJacksonmaisen Wonkan laukomista onelinereistä ('I'm sorry, I was having a flashback.') täysin käsittämättömän omituisiin samoalais-kääpiö-diskonumeroihin (en edes yritä selittää..) Väliin on työnnetty laivalastillinen pop-kulttuuriviittauksia ja päälle kuin rusetiksi lahjapakettiin Burtonin oma visuaalinen tyyli. Nerokasta. Loistavaa. Uskallanko sanoa .. kyllä. Legendaarista.

Tekninen toteutus on perinteisen Hollywood-A-luokan yläpuolella, pääasiassa Burtonin oman visuaalisen tyylin nostamana. Musiikista vastaa Burtonin vakiomies, Danny 'tein simpsoneitten themen' Elfman ja tässä leffassa hän on mies oikealla paikalla. Depp on myös kuin luotu Wonkan omituiseen rooliin. Itseasiassa ainut hieman vaisu rooli koko leffassa on itse Charlie, joka lähinnä äimistelee läpi kohtausten ja laukoo joko suuhun sopimattomia pikkuvahuuksia tai itsestäänselvyyksiä. Erikoismaininnan ansaitsee Oompa-loompia näyttelevä Deep Roy, joka näyttelee jokaikistä leffassa nähtävää 165 Oompa-loompaa. Editointi pitää tarinan liikkeessä muttei ansaitse mitään erityismainintaa, vaikka toimiikin kelvosti. Tehostepuolella liikutaan voimakkaan karamellivärisessä ja kaukana realismista mutta tehtaan uskomaton sisusta on toteutettu vankalla ammattitaidolla.

Kaikenkaikkiaan loistava komediallinen pläjäys joka tarjoaa katsottavaa ja viihdettä perheen junioreille sekä myös vanhemmille (tosin täysin eri kohdissa =)

http://www.imdb.com/title/tt0367594/