Pineapplen Leffablogi

torstaina, elokuuta 25, 2005

Danny the Dog (aka. Unleashed) (2005)

Danny (Jet Li) on koiran tavoin kasvatettu mafian turpaanveto-lihas. Panta kaulassa Danny on hiljainen urpo joka ei sano eikä tee juuri mitään. Kun panta irtoaa ja käsky käy, Danny mättää turpaan ja vaikka tappaa, jos vaaditaan. Kaikki kuitenkin muuttuu kun Danny kohtaa eräällä keikalla sokean pianonvirittäjän (Morgan Freeman).

Tämä pätkä pääsi yllättämään. Ajattelin että kyseessä on perinteinen kungfu-mättö kuten Jet Lin leffojen on tapana olla, mutta Danny the dog onkin itseasassa kungfu-leffaksi naamioitunut draama. Dannyssä on tiettyä ForrestGumpmaisuutta - Fast showta lainatakseni, 'cute disabled man'. Kaulapannasta on saatu kätevä McGuffin jolla voidaan perustella turpaanveto-keikat. Draamapuoli toimiikin yllättäen oivasti jopa Jet Lin osalta joka ei yleensä paljoa draamoja näyttele.

Kun puhutaan Jet Lin leffoista, pitää tietysti mainita ne turpaanveto-setit, jotka ovat tässä leffassa aivan uskomattoman komeita. Koreografian taustalla onkin eräs alan parhaista nimistä, Yen Wo Ping. Tappelut ovat komeita, nopeita ja varsin brutaaleita - mieleen tulee jossain määrin Ong Bakin tyyli. Kohokohtina monen miehen tappelu Kuopassa ja kerrostalon läpi menevä loppumatsi, eteenkin valkopukuista kaveria vastaan. Kameratyöskentely on varsin dynaamista, kamera kelluu monesti läpi tilanteen ja pysyy harvoin staattisena paikallan. Kuvaajat ovat selvästi tehneet kotitehtävänsä ja kuvaavat tappelut riittävän kaukaa. Myös leikkaus on honkkari-tyylistä ja taistelut pysyvät selkeinä seurata.

Kaikin puolin hyvä toimintaleffa.

http://www.imdb.com/title/tt0342258/