Pineapplen Leffablogi

keskiviikkona, elokuuta 10, 2005

Hitch-hiker's guide to the galaxy (2005)

Eräs nykyaikaisen scifi-kirjallisuuden merkkiteoksista, Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille, ei kaivanne esittelyä (ja jos kaipaa, on yleissivistyksessäsi Vogonien rakennuslaivaston kokoinen aukko.) Elokuvaversio on ollut Kehityshelvetissä jumissa jo hyvän 20 vuotta, ja projektia on työstänyt ties kuinka moni sen eri vaiheissa. Nyt on kuitenkin saatu valmista ja fanien odotus on päättynyt.

Tällaista teosta on niin vaikea katsoa objektiivisesti. Kirja on mestariteos, ja fanikunta suhtautuu siihen lähes uskonnollisella vakaumuksella. Elokuva-versio onkin kirvoittanut HC-faneista varsin kitkerää kritiikkiä, vaikka käsikirjoituksesta vastasikin Adams itse. Adams sanoikin että jokainen Käsikirjan versio on oma teoksensa eikä niitä pitäisi vertailla keskenään - mahdottomuus jos mikä.

Puitteet ovat paikoitellen upeat ja suurin huolenaihe, näyttelijävalinnat, ovat pääasiassa ihan onnistuneita (jopa Ford joka on jostain syystä tummaihoinen). Jotenkin kuitenkin elokuvasta tuntuu puuttuvan - paremman sanan puutteessa - skaalaa. Kirjassa sanotaan "Avaruus on iso. Tolkuttoma iso. Älyttömän, käsittämättömän tolkuttoman iso. (jne.)" mutta jotenkin tämä isous ei välity katsojalle. Elokuva tapahtuu suht pienissä piireissä eikä itse avaruus pääse näyttäytymään niinkuin toivoisi. Toinen valituksen aihe on huumori. Adamsin tapa tehdä huumoria perustuu pääasiassa kielelliseen leikittelyyn ja tämähän on tietysti hankalaa siirtää visuaaliseen muotoon valkokankaalle. Tässä onnistutaan mielestäni vain silloin kun kirjaa lainataan suoraa, muutoin huumori haparoi ja yrittää muttei löydä selkeää suuntaa. Elokuvaan on vielä pitänyt liimata päälle Arthurin ja Trician välinen romanssi joka ei oikein tunnu istuvan koko pätkään.

Paikoitellen elokuva kuitenkin onnistuu. Monta kirjasta suoraa irroitettua kohtausta on mukana ja tällöin elokuva loistaakin juuri niinkuin kirjakin. Mukana on mm. monien suosikki, taivaalle materialisoituva valas. Legendaarista matskua. Näitä pieniä hetkiä varten kannattaa raahautua teatteriin. En osaa kuvitella miten tämä aukeaa sellaisille jotka eivät kirjaa ole lukeneet. Ehkä kirjan huumorista eroava osa toimii heille paremmin? En tiedä. Toivottavasti jatkoa seuraa, koska mielestäni sarja pääsee vauhtiin vasta toisessa osassaan.

http://www.imdb.com/title/tt0371724/