Pineapplen Leffablogi

tiistaina, marraskuuta 01, 2005

Iron eagle (1986)

Eversti Ted Masters ammutaan alas F-16llaan. Hänen pilootti-poikansa Doug tekee sen mitä jokaisen punaverisen Ameriikkalaisen kuuluukin (eli lähtee pelastamaan häntä). Mahdotonta? Ei, nyt on 80-luku!

Iron eagle on about niin hölmö kuin leffa voi olla. Jos tosiaankin pystyy kuvittelemaan että porukka alaikäisiä pöllii parit F-16t ja alkaa säätää pelastusoperaatiota vieraaseen maahan on jossain jotain vikaa. Mutta niinkin hölmö kuin tämä leffa on, tässä on sitä jotain tiettyä kasari-romantiikkaa. Arabit ovat pahiksia (feat. ylipahis jota näyttelee David 'Poirot' Suchet) ja ameriikkalaiset machoja (jotka laukovat älyttömiä kuten "Eikai tuollainen pikkumaa voi meille mitää, miksei me mennä sinne aseet laulaen"). Cold war - you gotta love it.

Koska kyseessä on lentokoneiden ympärillä pyörivä leffa, ei voi muuta kuin verrata tätä Ultimate 80's leffaan, Top Guniin. Yllättäen tämä pärjää varsin hyvin. Soundtrack ei Oscaria voittanut mutta sieltä löytyy nimekkäitä kasaribändejä kuten Queen, Dio ja Twisted sisters. Ilmataistelut ovat komeaa katsottavaa ja toimivat mielestäni jopa paremmin kuin Top gunin vastaavat - vaikkeivat MIGit ole tässäkään oikeita.. Näyttely-puolella Iron eagle korvaa Top gunin kaappihomouden isolla annoksella aitoameriikkalaista machohenkeä ja ylipäteviä kakaroita - kuten 80-luvulla oli tapana.

Ihanan hirveä leffa. Camp-arvo on jossain pilvissä ja kasarinostalgiaa tihkuu joka välistä.

http://www.imdb.com/title/tt0091278/