Pineapplen Leffablogi

tiistaina, marraskuuta 01, 2005

Ferris Bueller's day off (1986)

Elämä se liikkuu vaan aika vauhdilla. Jollet pysähdy hetkeksi katselemaan, se saattaa painella ohitsesi. Tämän vuoksi Ferris päättää pitää vapaapäivän koulusta, ja viettää ikimuistoisen päivän kavereidensa kera.

80-luvun ison hittileffa-ohjaajan John Hughesin (mm. Vacation, Breakfast club, ja 90-luvun puolella Home alone sekä Beethoven) eräs legendaarisimmista leffoista on eittämättä tämä Ferriksen vapaapäivästä kertova nuorisokomedia. Nimiroolissa häärii Matthew Broderick, joka tekee tässä leffassa ehkä unohtumattomimman roolisuorituksensa karismaattisena ja ovelana pinnaajana ja jekkujen tekijänä. Tämä elokuva on käsittääkseni jonkinasteisessa kulttimaineessa, enkä lainkaan ihmettele miksi. Leffa on kestänyt ajan hampaan käsittämättömän hyvin, ja jopa ehkä parantunut nyt kun sitä voidaan pitää kasari-nostalgisena. Leffa suorastaan säteilee 80-lukua joka kolosta - ainoastaan kylmä sota puuttuu (jos tätä kaipaa, toinen Broderick-leffa, Wargames, tarjoilee sitä yllinkyllin).

Tekniseltä kannalta leffa on suhteellisen peruskauraa. Soundtrack pauhaa kasari-hittejä (mm. Yellon Oh yeah) josta iso kasa plussaa. Hughes pitää hommat hyvin hanskassa ja tarina rullaa vauhdikkaasti eteenpäin. Käsikirjoitus on oivaa kamaa ja mukana on monta legendaarista dialogia (kuten taloustiedon superkuiva opettaja, ja Ferriksen yleisölle suunnatut monologit joiden elämänviisautta lainasin tuohon arvostelun alkuun).

Ehdoton kasari-hitti joka toimii edelleen. Katsokaa jos osuu kohdalle.

http://www.imdb.com/title/tt0091042/