Pineapplen Leffablogi

maanantaina, lokakuuta 17, 2005

Ray (2004)

Eräänä aamuna 1948, pienellä bussiasemalla eteläisessä Floridassa, Ray Robinson on lähdössä matkalle Seattleen. Hänellä on työpaikka tiedossa, soittamassa pianoa jazz-klubilla. Tämä on erään aikamme suurimman muusion matkan alku.

Ray kertoo muusikko Ray Charlesin elämänkerran lapsuusmuistoista vaikeuksien kautta loistoon. Tarinan avainteemoja ovat lähinnä ongelmien voittaminen ja tahdonvoima. Myös huumeriippuvuutta käsitellään jonkinverran. Raytä näyttelevä Jamie Foxx vetää uskomattoman roolin ja on todella ilmetty Ray Charles jopa kaikkien tuntemiin (ja usein parodioituihin) maneerismeihin asti. Roolilla hän voittikin Oscarin, täysin ansaitusti. Sivuosissa olevat henkilöt tosin jäävät hieman taustalle Foxxin varastaessa koko shown.

Teknisestä puolesta ei ole hirveästi sanottavaa. Kuvaus on varsin hienoa ja eteenkin lapsuus-flashbackit ovat upean näköisiä ja tuovat syvän Floridan tunnelman hienosti. Ohjaus on ammattitaitoista muttei mitenkään silmiinpistävän upeaa. Musiikki sensijaan on erinomaista, yllättäen koostuen pääasiassa Ray Charlesin kappaleista, duh.

Ray on vankkaa elämänkertadraamaa erittäin mielenkiintoisesta henkilöstä. Suosittelen.

http://www.imdb.com/title/tt0350258/