Pineapplen Leffablogi

torstaina, marraskuuta 17, 2005

The Black Hole (1979)

Tutkimusalus Palominon miehistö törmää avaruudessa yllättävään löytöön - vuosia sitten kadonneeseen alukseen nimeltä Cygnus. Cygnus leijuu selittämättömässä painovoimakuplassa aivan mustan aukon suulla..

70-luvun loppupuoli oli mielenkiintoista aikaa scifin kannalta. Star wars oli räjäyttänyt 1978 pankin ja kaikki halusivat saada siivun kun kerta leipää oli tarjolla. Yrittäjinä olivat mm. Fox (Alien), UA (James Bond - Moonraker), WB (Superman the movie) ja Paramount (Star trek the (slow)motion picture). Disneylläkin tämä äkättiin, olihan lafkalla pitkä historia fantasia-aihepiirissä. The Black hole on varsin poikkeuksellinen Disney-elokuvaksi. Tunnelma on kautta linjan synkkä, paikoitellen voisi puhua jopa thrilleristä. Myös uskonnollisia teemoja väläytellään monin paikoin, mikä on täysin nyky-Disneyn linjasta poikkeavaa.

Tekniseltä puolelta katsoen Black hole on edelleen varsin onnistunut tuotos, paikoitellen jopa näyttävä. Miniatyyreillä toteutettu animaatio kestää tunnetusti varsin hyvin ajan hampaan ja näin on tässäkin tapauksessa, mieleenpainuvimpina kohtauksina Palominon lento Cygnuksen ympärillä alussa, ja aluksen pääkäytävässä vyöryvä meteori loppupuolella. Musiikki on mielestäni upean painostavaa, eteenkin pääteema synkistelee hienosti ja karmivasti. Tarina on hieman turhan kevyt ja loppuratkaisu tuntuu jotenkin hutaistulta mutta katsottavuuden tuolle puolen ei lipsahdeta, leffan pystyy katsomaan ilman että turvautuu retro-fiilistelyyn. Ainoana ärsyttävänä puolena ovat paikoitellen slapstickahtavat robottien roolit.

Mukava vanha scifipätkä. Suosittelen.

http://www.imdb.com/title/tt0078869/