Pineapplen Leffablogi

maanantaina, joulukuuta 26, 2005

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Sotaa maaseudulle pakoon lähetetyt lapset löytävät vanhan kartanon kätköistä vaatekaapin jossa on muutakin kuin vanhoja turkkeja. Tutkimusmatka kaapin perukoilta löytyvään Narnian taianomaiseen maahan saa kuitenkin synkkiä piirteitä kun lapsille selviää että he ovat osa muinaista ennustusta.

Tarina on hyvinkin perinteinen hyvän ja pahan taistelu sekä lasten kasvukertomus (teemana lähinnä 'totelkaas vanhempianne ja ottakaa vastuu'). Lapsenmielisen tarinan rivien välistä löytyy kuitenkin vanhemmillekkin katsottavaa. Eeppinen Narnian valtakunta imaisee kyynisemmänkin mukaansa tuossa tuokiossa ja leffan loputtua oli vähän haikea olo ja olisi tehnyt mieli nähdä lisää.

Sinänsä tarina alkaa hieman keskeltä, sillä Narnian kronologiassa tämä tarina on toinen kirja - ensimmäisessä käsitellään maailman syntymä ja kerrotaan mm. mistä vaatekaappi joka toimii porttina on tullut. Tarinan kulkua tämä ei juurikaan haittaa ja toivottavasti elokuvan inspiroimana moni säntää kirjastoon lainaamaan kirjan (joka löytyy kätevänä kaikki 7 kirjaa sisältävänä järkäleenä).

C.S. Lewisin legendaariseen lastenkirjasarjaan perustuva Narnia on loppuvuoden ehdottomasti isoimpia elokuvatapauksia. Disneyn rahakukkaro näkyy sekä markkinoinnissa että tuotannossa. Panostuksenkin syy on selvä : koko 7-osaisen sarja aiotaan filmata ja ensimmäisen elokuvan tulee tehdä tietä mahdolliselle franchiselle. Tekninen toteutus on erittäin hienoa katsottavaa. Eteenkin Narnian laaja (puhuva) eläinkunta on komeasti edustettuina, ja mukana on myös kymmeniä legendaarisia petoja (ja Joulupukki ..). Kentaurit ja muut pedot ovat erityisen komeaa katseltavaa (jos nyt voi puhua uskottavasta kentaurista niin ne ovat uskottavia). Myös erityisen tärkeässä osassa oleva Aslan on majesteetillisesti toteutettu (äänenä Liam Neeson). Näyttelijöissä ei juuri nimekkäitä kasvoja näy, mutta työ oon A-luokkaa, jopa pääosissa olevan lapsinelikon tapauksissa. Tarina kulkee hienosti eikä ylisöpöilyyn juuri sorruta - kirjallekkin pysytään varsin uskollisena vaikkakin loppu on hieman erilainen.

Komeaa eeppistä fantasiaa. Menkää katsomaan.

http://www.imdb.com/title/tt0363771/