Pineapplen Leffablogi

keskiviikkona, helmikuuta 21, 2007

MirrorMask (2005)

Sirkusperheen tytön Helenan (Stephanie Leonidas) äiti saa sairaskohtauksen kesken esityksen ja joutuu sairaalaan. Taiteellinen Helena vaipuu uneen ja ajautuu keskelle Valon ja Varjon taistelua joka tapahtuu keskellä hänen omia piirrustuksiaan..

Dave McKean ohjaa keskelle sarjakuvataiteilijan ja käsikirjoittajan, Niel Gaimanin varsin psykedeeliseen ja surrealistiseen maailmaan sijoittuvaa seikkailua. Käsikirjoitus ei oikeastaan ole kovin häävi mutta se antaa syyn maalailla upeita maisemia jotka herättävät henkiin Gaimanin visiot hienosti. Gaimanin sarjakuvien ilme tavoitetaan hyvin. Näyttelijät ovat kelvollisia mutta suurimmaksi osaksi joko meikin (ja maskien) peittämiä (Helenaa lukuunottamatta) tai tietokoneluomuksia. Itseasiassa jopa siinä määrin että voisi melkein puhua animaatiosta..taustalla onkin Jim Henson Productions.

Visuaalit ovat upeaa katsottavaa. Elokuvan lähes mustavalkoisen alun jälkeen unimaailman jyrkät varjot ja oranssin sekä ruskean sävyiset suurrealistiset maisemat ,Picassomaiset kissaoliot sekä taivaisiin ylettyvät rakennukset ovat huisaa katsottavaa. Musiikipuoli jatkaa samalla linjalla pskedeelisen sirkusmusiikin tahdissa, mutta mieleen jäi Josefine Cronholmin cover The Carpentersin biisistä Close to you (elokuvassa esittäjät ovat tosin jonkinlaisia robotteja..).


Kuvankaunis fantasiaseikkailu. Gaiman-faneille must.


http://www.imdb.com/title/tt0366780/