Pineapplen Leffablogi

sunnuntaina, helmikuuta 12, 2006

Flightplan (2005)

Lentokonesuunnittelija Kyle (Jodie Foster) lähtee tyttärensä kanssa matkalle kotiin Yhdysvaltoihin saattaen kuolleen miehensä ruumista. Murheen murtama äitee kokee uuden iskun kun alkumatkasta hänen tyttärensä katoaa - vai katoaako. Onko kaikki sitä miltä se näyttää.

Flightplan on pienissä ympyröissä tapahtuva mysteerithrilleri. Koneen sisällä pyöritään ties missä pikkukoloissa ratkomassa juonen käänteitä. Tunnelma tuo paikoitellen mieleen 80-luvun toimintapätkät kuten Die Hardin tai 90-luvun puolelta löytyvän Speedin, vaikkei toimintaa sinänsä olekkaan juurikaan. Jodie Foster tekee oivaa työtä ja pitää yleisön mukana arvailemassa onko äiti äiti.

Leffa pyörii pienissä suljetuissa tiloissa koneen sisällä joten visuaalisen puolen luulisi olevan tylsä. Kuvaaja löytää kuitenkin paljon mielenkiintoisia kuvakulmia ja valaisulla luodaan muutamassa kohdassa hienosti tunnelmaa. Leffa on hyvin rytmitetty ja kun tarina lähtee liikkeelle, sen kuljettamisessa ei paljoa odotella. Ohjaaja on varsin tuntematon nimi, enkä muista hänen aikaisemmista elokuvistaan juuri puhuttaneen. Ohjaajan kiinnostus joukkoliikenteesee näyttää jatkuvan seuraavassa leffassakin. Tämä on sikäli kumma leffa että tässä ei sinänsä ole mitään vikaa - se ei vaan ole missään vaiheessa mitenkään erityisen mieleenpainuva. Flightplan lienee ollut studiolle jonkinasteinen kakkosluokan projekti - jollei tässä Fosteria olisi, tätä tuskin oltaisiin nähty muualla kuin suoraa videolla.

Perusnäppärä Thrilleri paremman puutteessa.

http://www.imdb.com/title/tt0408790/