Pineapplen Leffablogi

keskiviikkona, helmikuuta 15, 2006

Spaceballs (1987)

Planeetta Spaceball on pulassa - ilmakehä on kuivahtanut kasaan ja ilmaa pitäisi saada. Onneksi he ovat pahiksia, joten planeetta Druidia saa luvan kärsiä. Prinsessa Vespa kaapataan ja Ballsit kiristävät hänen avullaan ilmakehän suojakoodia kuninkaalta. Kuningas Roland palkkaa Avaruuspummi Lone Starrin jeesaamaan pelastushommissa.

80-luku oli spoof-leffojen kulta-aikaa. 1988 The Naked gun räjäytti pankin, mutta vuiotta aikaisemmin spoof-leffoistaan jo aikaisemmin tunnettu Mel Brooks teki erään kaikkien aikojen muistettavimmista scifi-spoofeista, Spaceballsin. Resepti on taattu ja toimivaksi havaittu : kerätään genren tunnettuja teoksia, ja sitten irvaillaan niille. Tässä osansa saavat maistaa Star trek, Star warsit, Alien, Planet of the Apes ja varmasti monet muutkin alan tunnetut teokset.

Tuotanto on kovaa tasoa. Näyttelijöinä loistavia koomikkoja kuten jo edesmennyt John Candy ja pääpahiksen, Dark Helmetin, roolia vetävä pieni ja pippurinen Rick Moranis. Ohjaaja Mel Brooks (joka vetää myös tuplaroolin näyttelijänä) osaa hommansa erinomaisesti tässä pätkässä vaikkakin monet pitävät Spaceballsia hänen viimeisenä hyvänä elokuvanaan josta alamäki alkoi. Tehosteet, jotka ovat scifissä tietysti oleellisessa osassa ovat nekin erittäin rautaista ammattilais-jälkeä - toteutuksesta vastaa Industrial Light & Magic, joka teki myös Star warsin tehosteet. Puitteet ovat musiikkia ja lavastusta myöden priimaa eivätkä ne häpeäisi oikeassakaan scifissä pätkääkään. Ajan hammas on pystynyt tähän leffaan hämmentävän vähän (muutamaa irtovitsiä lukuunottamatta) ja vaikka itsekkin olen nähnyt tämän varmasti 100 kertaa (ensimmäisen kerran 80-luvulla teatterissa) on huumori edelleen yhtä toimivaa. Uskoisin että tämä toimii vielä 10 tai 20 vuoden päästä ihan yhtä tehokkaasti.

Ajaton parodia-klassikko. Kuuluu yleissivistykseen. Hypermoottorit päällä katsomaan.

http://www.imdb.com/title/tt0094012/