Pineapplen Leffablogi

lauantaina, maaliskuuta 04, 2006

Kummelin Jackpot (2006)

Japa on pikkunilkki ja työtäväistelevä luuseri. Bändi soittaa tyhjille lattioille kellarihumppaa ja kaikki menee päin mäntyä. Jotain pitäisi tehdä että elämän saa pois ojasta. Mistä löytyy miehelle jackpot?

Koomikkoryhmä Kummeli on eräs Suomen TV-viihteen kirkkaimpia tähtiä kuunaan. Heidän 90-luvun tuotantoa voitanee pitää Suomen TV-viihteen suunnannäyttäjänä tältä ajalta ja ensimmäisten vuosien jutut jaksavat naurattaa vielä nytkin. Vuosia näiden klassisten TV-pätkien (ja myös kahden kokoillan elokuvan, Kummeli Stories ja Kummeli kultakuume) jälkeen Kummeli tekee kovalla ryminällä paluun. Kolmas leffa onkin ehkä eniten oikea leffa. On siirrytty selvästi poispäin nopeista tilanteista ja hassuista henkilöhahmoista kohti yhtenäistä tarinaa. Ketään TV-sarjasta tuttua hahmoa tässä ei nähdä (vaikkakin pari catchphrasea vilahtaakin).

Elokuva tuntuu aika pieneltä. Jotenkin tunnelma on hieman 80-luvun Uunoa muistuttava. Leffa ei ole niinkään suora komedia vaan farssi. Hyvin uunomaisesti edetään ja loppukin on kuin sitä itseään. Tiedä sitten onko tämä paha vai hyvä asia. Kummeliporukka tekee aika pitkälti sitä mitä heiltä voi odottaakkin ja vaikkeivät vanhat hahmot elokuvassa esiinnykkään on sarjan ystäville luvassa aika tuttua tavaraa (esim Japa on aika Matti Näsä). Huumori on suhteellisen 'helppoa', piereskelyä, härskejä juttuja ja helppoja stereotypioita - eikä siinä sinänsä mitään, huomasin itsekkin hehetteleväni niille. Kyseessä ei kuitenkaan irtonauruista huolimatta ole mikään kuoliaaksinaurattava leffa. Liekö Kummelin magia haihtunut vai ovatko ajat ajaneet ohi ryhmän huumorista. Muutama catchphrase sentään jäi korvan taakse.

Keskinkertainen muisto menneitten aikojen loistosta

http://www.imdb.com/title/tt0448909/