Pineapplen Leffablogi

keskiviikkona, maaliskuuta 08, 2006

Syriana (2005)

Lähi-itä on yksi maapallon rikkaimmista alueista. 100 vuotta sitten alue oli lähinnä beduiinien hallitsema kehitysmaa. Joidenkin analyytikkojen mukaan 100:n vuoden päästä tilanne on täysin sama. Tällä hetkellä alueella liikkuvat isot rahat ja peli on sen mukaista.

Syriana on viiden vuoden takaisen huumeitten parissa pyörineen thrillerin, Trafficin kirjoittajan Stephen Gaghanin ohjaama ja kirjoittama tarina modernin öljymaailman kiemuroista ja muutamien siihen sotkeutuneiden ihmisten vaiheista. Kaikessa karussa realismissaan Syriana on lähes karmivan aidon tuntuinen kuvaus siitä mitä maailman energiapolitiikassa tapahtuu tänäpäivänä. Tämä elokuva herättää (tai ainakin olisi syytä herättää) kysymyksiä siitä, miten paljon lähi-idän tilanne on markkinavoimien syytä (tai ansiota)

Mukana on muutama Iso Nimi, etummaisena suorituksestaan miessivuosan Oscarin napannut George Clooney. Isot nimet (ja muutkin) vetävät roolinsa erittäin hyvin - välillä unohtaa katsovansa elokuvaa, koska tunnelma on realistinen ja dokumentinomainen. Tätä tukee kameratyöskentely josta tulee mieleen joku reality-sarja jossa kamera juoksee ja kulkee tapahtumien mukana. Käsikirjoitus on timmiä tavaraa, mutta ohjaus ei aivan kykene siihen mihin Soderbergh venyi Trafficin kanssa. Selvästi ohjaaja koittaa hakea samanlaista ilmapiiriä ja tarinakin kulkee samalla tavalla. Soderbergh on aika nero ukko joten huonompiakin matkimisen kohteita löytynee, tosin.. Kelpo suoritus siitä huolimatta.

Energia-thrilleri erittäin ajankohtaisesta aiheesta. Must-see.

http://www.imdb.com/title/tt0365737/