Pineapplen Leffablogi

lauantaina, maaliskuuta 25, 2006

V for Vendetta (2005)

Vuonna 1605 Guy Fawkes apureineen yritti räjäyttää Britannian Parlamenttitalon. Yritys epäonnistui mutta jäi elämään mieliin meidän päiviimme asti yrityksenä syöstä hirmuvaltias vallasta. Hyppy 400 vuotta eteenpäin - totalitaarinen hirmuvalta on alistanut Britannian Orwellmaiseen painajaiseen. Varjoista esiin tulee V - kapinallinen joka lupaa tuoda Fawkesin teoille uuden merkityksen.

Alan Mooren ja David Lloydin graafiseen novelliin perustuva V for Vendetta on synkkään lähi-tulevaisuuteen sijoittuva draamallinen scifi-tarina. George Orwellin hengessä liikkuva tarina lainailee elementtejä 1984stä ja Englannin historiasta, maustaen sitä omalla supersankari-tematiikalla. Teatteriin mennessäni odotin itseasiassa hyvin toisenlaista elokuvaa - taustalla kun häärivät Matrixista tunnetut Wachowskin veljekset ja heidän hovituottajansa Joel Silver (joka tunnetaan pääasiassa heikkotasoisesta roskasta ;). Elokuva pääsi kuitenkin yllättämään hyvin draamallisella lähestymisellä aiheeseen, jotain mitä sarjakuvaleffoissa ei olla totuttu näkmään (mutta joka on hyvin tervetullut ainakin omasta mielestäni..). Kyllä tästä toimintaakin irtoaa, mutta sillä ei mässäillä, enemmänkin herkutellaan.

Toteutus on varsin sanoisinko minimaalisen tehokas. Tehosteilla ja wirefulla ei leikitä, eikä CGI paista silmään joka kolosta. Tarina tapahtuu Englannissa ja jotenkin visuaalisesta ilmeestä tulee täysin sama britti-tunnelma koko ajan. Hollywoodmainen pintakiilto on pääasiassa poissa (ihan paria kohtaa lukuunottamatta) eikä missään vaiheessa tullut mieleen että katselisi USAlaista elokuvaa. Nimiroolia näyttelee Hugo "agentti Smith" Weaving, naamari päässä. Tästä huolimatta V on varsin syvä hahmo ja yllättäen edes kasvojen puute ei haittaa. Natalie Portmanin naispääosa on myös hyvin esitetty eikä hän pääse söpöilemään, vaan vetää roolin särmikkäästi ja asenteen kanssa. Ennemmin vain 2nd unittia ohjannut James McTeigue tekee hienoa työtä ohjaajana. Tarina on hienosti koottu ja se sekoittaa komeasti mennyttä ja tulevaa sekä kuvitelmaa ja otteita oikeasta maailmasta. Kuten kunnon dystopia-pätkään kuuluu, teatterista lähtee miettien että tähänkö sitä ollaan oikeasti menossa.

Alkuvuoden hienoin Scifi. Hop teatteriin niinkuin olisit jo.

http://www.imdb.com/title/tt0434409/

1 Comments:

  • Hmmm. Teit mihin traileri ei pystynyt, sait minut kiinnostumaan.

    By Blogger 40100, at 7:07 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home