Pineapplen Leffablogi

tiistaina, huhtikuuta 11, 2006

Aeon flux (2005)

Vuonna 2011 karannut virus tappaa 99% maailman väestöstä. Tiedemies Trevor Goodchild kehittää vastalääkkeen ja ihmiset linnoittautuvat Bregnan kaupunkiin. 400 vuotta myöhemmin kapina on nousemassa Goodchildin hallintoa vastaan .. Aeon Flux, palkkamurhaaja saa tehtävän tappaa Goodchild ja syöstä hallitus vallasta. Mutta kuten niin useasti elokuvissa, kaikki ei ole sitä miltä se näyttää.

90-luvun alussa MTV-kanava esitti nimen Liquid television alla sarjan lyhyitä animaatio-elokuvia uusilta ohjaajilta kuten Mike Judgelta. Muutamat tarinoista olivat niin suosittuja että saivat oman sarjansa. Yksi näistä, Peter Chungin Aeon Flux, nousi kulttimaineeseen ja edusti länsimaisessa animaatiossa uutta, aikuisempaa rohkeampaa suuntaa. Nyt, vuosikymmen alkuperäisen sarjan jälkeen, MTV movies pukkaa ulos uuden elokuvaversion sarjasta.

Elokuva on varsin MTVmäinen. Nopeaa leikkausta ja minimaalista tarinaa kompakti puolentoista tunnin rypistys. Tylsä ei kerkiä olemaan ja kokoajan tapahtuu. Harvoja dialogeja seuraa aina räjähdyksiä, ammuskelua ja/tai kung-fu-tappelu. Pääosan esittävä Charlize Theron on muodollisesti oiva Aeon, mutta rooli vaatii niin vähän näyttelyä että sen voisi vetää kuka vaan notkea ja norja neito. Tarina on sinänsä ihan mielenkiintoinen mutta jää todella taka-alalle tehosteiden ja taisteluitten alle. Tämän olisi voinut kertoa hyvinkin erilailla. Elokuvan maailma on hienosti suunniteltu ja visuaalisesti leffa onkin varsin näyttävä, upeine futurustisine maisemineen. Sääli ettei se pelasta tarinaa.

Ohut ja pintakiiltävä scifi-toiminta. MTV-sukupolven huomiokyvylle.

http://www.imdb.com/title/tt0402022/