Pineapplen Leffablogi

perjantaina, huhtikuuta 21, 2006

Inside man (2006)

Joukko maalareiksi naamioituineita ryöstäjiä hyökkää pankkiin ja linnoittautuu holviin. Poliisit saapuvat tietysti paikalle ja piiritys alkaa, mutta onko ryöstäjillä jotain muutakin mielessä? Kuka on mysteerinen nainen joka ehdottelee sekä poliiseille että ryöstäjille vaikka mitä? Entä se vanha jermu jolle hän työskentelee? Kuka varastaa ja mitä? Missä? Milloin?

Inside man on loistava Heist-tyyppinen elokuva, eli ryöstö on kyseessä ja rikolliset ovat ovelia. Poliisi koittaa bustata konnat ja juonenkäänteitä riittää. Heist-elokuvan stereotyyppejä rikkovasti, suunnittelua ei näytetä, vaan hypätään suoraa toteutukseen ja kikat sekä koukut antavat odottaa itseään loppuun asti.

Yleensä hieman vakavammista leffoista tunnettu The Official Musta ohjaaja, Spike Lee on hieman oman genrensä ulkopuolella vaikka mukana onkin Official Musta Mies, Denzel Washington. Vaikka tarina on erittäin vakava, reunoilta pilkistää mukavasti huumoria joka pitää kerronnan sopivan kevyenä eikä näennäinen tilanteen kireys ja jatkuva vakavuus pääse ahdistamaan. Leikkaus on loistavaa - tarina hyppii tämän hetken, menneisyyden ja tulevan välillä rakentaen ryöstöä kokoon pala palalta. Loppu on hieman laahaava ja yliselittävä, ja sitä olisi ehkä saanut tiivistää. Tällaisenaan elokuvassa on tavallaan kaksi loppua, Ryöstön loppu sekä tarinan loppu. Yksikin olisi riittänyt mielestäni. Silti hyvä suoritus.

Lipevä Heist-leffa. Mukavaa katsottava.

http://www.imdb.com/title/tt0454848/