Pineapplen Leffablogi

lauantaina, toukokuuta 20, 2006

Da Vinci Code (2006)

Symbologi Robert Langdon on luennoimassa Pariisissa, kun poliisit yllättäen nappaavat hänet kesken nimmarikeikan autoonsa ja pudottavat hänet keskelle ikiaikaista salaliittoa .. joka saattaa paljastuessaan järkyttää koko maailmaa.

Niille jotka ovat asuneet viimeisen 2 vuotta tynnyrissä, Da Vinci Code perustuu Dan Brownin naurettavan suosittuun, samannimiseen kirjaan. Elokuvaversio noudattelee kirjaa lähes orjamaisen tarkasti - tämä olkoon varoituksena kirjan lukeneille. Elokuva tarjoilee hyvin vähän uutta niille jotka ovat koodinsa jo tarkistelleet paperimuodossa. Tarina on huisa salaliitto joka on koottu pääasiassa faktaan perustuen taiteesta, salaseuroista, mysteereistä ja uskomuksista. Kirja (ja samalla elokuva) ovat ehkä hienoin konstrukti faktaa ja fiktiota mitä on kuunaan rakennettu ja molemmat (ehkä kirja hieman enemmän) ovat ensimmäisellä kerralla huisa matka joka jättää lukijan tai katsojan haukkomaan henkeä ja kyseenalaistamaan monta juttua. Aiheesta on tehty kymmeniä kirjoja ja dokumenttejä joissa väitteiden todenperäisyyttä tutkitaan, joten kokemuksen jälkeen kannattanee ottaa joku näistä kouraan.

Elokuvaversio on hienosti toteutettu mielettömällä All-star ryhmällä. Ohjaaja, käsikirjoittaja, säveltäjä ja pääosaa vetävä setä ovat kaikki tyyni Oscar-voittajia omalla alallaa joten kykyä riittänee. Elokuva onkin hienosti kasattu ja kirjaa seurataan tarkasti (mikä on hyvä homma, paljoa säveltelylle ei olekkaan varaa). Rytmitystä voisi hieman arvostella, tarinan kliimaksi tuntuu saapuvan noin puolisen tuntia ennen loppua ja sitten vaan lasketellaan alamäkeä loppuaika. Viimeinen käänne nostattaa hienolla musiikilla kivan pisteen tarinalle siltikin eikä teatterista tarvitse lähteä hapan maku suussa. Veikkaan että tämä leffa tekee teatterissa noin biljardi euroa ja dollaria ja prequel, Angels and demons nähdään varmasti seuraavan parin vuoden sisällä.

Erittäin lipevä ja mielenkiintoinen salaliittothrilleri. Must ainakin kirjaan tutustumattomille.

http://www.imdb.com/title/tt0382625/