Pineapplen Leffablogi

keskiviikkona, lokakuuta 31, 2007

Ratatouille (2007)

Maalta kotoisin olevalta Remyllä on haave - Seurata idolikokkinsa Gusteaun jalanjälkiä - mottona "Kuka vaan voi olla kokki". Pari pientä ongelmaa : Remy on rotta ja Gusteau on kuollut. Samaan aikaan kokkaustaidoton nuorukainen Linguini - jonka pitäisi periä Gusteaun ravintola - on pulassa. Rene ja Linguini yhdistävät voimansa voittaakseen takaisin ravintolan häijyn Anton Eggin toimesta menettämät Tähdet ja vesittääkseen pääkokki Skinnerin suunnitelmat. Enää puuttuu romanssintynkä Gusteaun ravintolan kokkina toimivan Colleten kanssa..

Kuuluisa tietokoneanimaatiosudio Pixar tuo sarjakuvamaisen Carsin jälkeen hieman realistisemamn elokuvan, keittiöihin ja rvintolamaailmaan sijoittuvan Rottatouillen.Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa loistavista The Iron giantista ja The Incrediblesistä vastuusa oleva Brad Bird. Tarina on vauhdikas ja tylsiä hetkiä ei juuri muodostu. Voin suositella myös vanhemmile tosin alkukielistä tekstitettyä versiota joka on Jyväskylässäkin nähtävillä. (mukana mm. Ian Holm ja Lou Romano). Suomi-dubbi on ihan laadukkaasti toteutettu muttei korvaa alkuperäistä ääniraitaa.

Pixarin toteutus on silkkaa A-luokkaa kuten voi odottaakkin moninkertaiselta Oscar-voittajalta. Se sekoittelee tehokkaasti sarjakuvallista tyyliä ja realismia - eräs rottia omistava ystäväni mm. kertoi että rotat käyttäytyvät realistisesti. Michael Giacchinon musiikit toistavat ranskalaisen kuuloista musiikkia sen kummemmin säväyttämättä. Vaikka leffa sisältää pahamaineisia puhuvia eläimiä, vältytään kuitenkin musikaalinumeroilta.
Ennen varsinaista leffaa näytetään hupaisa Gary Rydstormin lyhytanimaatio Lifted (2006)( http://www.imdb.com/title/tt0945571/ )

Vauhdikas ja viihdyttävä animaatio.

Ikäraja : S
http://www.imdb.com/title/tt0382932/
(julkaistu Paikallisuutisissa ja Wessmannissa 27.10.07)
loppun vielä ratatouille-resepti