Pineapplen Leffablogi

maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Joulutarina (2007)

Elämä kohtelee kaltoin 7 vuotiasta Nikolas-poikaa. Nikolaksen Aada-siskoa lääkäriin vievät vanhemmat kohtaavat onnettomuuden ja Nikolas jää orvoks. Ottovanhemmat löytyvät lähikylästä, ja Nikolas kasvaa nuoreksi mieheksi (Hannu-Pekka Björkman) vaihtaen perhettä vuoden välein. Nikolas ei unohda perheitään vaan vuolee joka vuosi joujulahjat entisille perheilleen. Ilkeänoloinen Iisakki (Kari Väänänen) äkkää Nikolaksen taidot ja ottaa hänet oppipojakseen .. ja aloittaa legendan ..

Ensimmäiseksi Suureksi jouluelokuvaksi mainostettua Jari Wuolijoen ohjaamaa ja Marko Leinon kirjaan perustuvaa Joulutarinaa voisi luonnehtia kauniiksi Jouludraamaksi. Hahmot ovat hyvin ja uskottavasti näyteltyjä - käsikirjoitus toimii hyvin vaikka ajassa hypitäänkin (Nikolasillakin on 3 eri ikäistä näyttelijää). Vaikka mukana on Suomalaiseen tapaan kaikki "kuumat naamat" (Mikko Leppilampi, Antti Tuisku pikkuroolissa loppupuolella) koko kaarti hoitaa hommansa hienosti. (erityisesti Kari Väänäsen Iisakki on loistava). Tarina on koskettava ja kyyneliltä on paikoin hankalaa välttyä. Huumoriakin on mukana muttei mässäilyksi asti. Lyhyesti haastatattelemani Kari Väänänen totesi toivovansa että tästä elokuvasta tulisi Lumiukon tapainen joulupäivä koko perheen traditio. Olen samaa mieltä.

Tekninen toteutus on erittäin korkealla tasolla Suomalaiseksi elokuvaksi. Lapin maisemat ovat kuvattu upeasti edustettuina sekä syksyn ruskassa että hyytivänä talvimaisemina. Lavastus kaiuttaa lappalaista mökkikulttuuria (Iisakin verstas on hienoa katsottavaa) Visuaalista antia tukee Leri Leskinen leikittelevä mutta mahtipontinen musiikki (Danny Elfmanilta lainatut saundit pystyn antamaaan anteeksi)


Hieno Jouludraama - suosittelen koko perheelle.

Ikäraja : S
(julkaistu Paikallisuutisissa ja Wessmannissa 10.11.07)
http://www.imdb.com/title/tt0772176/